Att tänka på innan man anlägger ett spabad

Har du alltid drömt om att ha ett spabad? Ett bad att krypa ner i kalla och ruggiga vinterdagar. Ett bad att koppla av i ensam eller tillsammans med din familj och vänner. Ett bad som alltid välkomnar dig vardag som helg. Spabad är en lyx alla kan unna sig. Här är lite saker att tänka på innan man anlägger ett spabad.

Att tänka på

Innan man väljer ett spabad, ska man tänka på vilka behov man har och hur man har tänkt använda det. Det finns även bad som rymmer olika många personer, bad med och utan massagestrålar, bad som har djup sitthöjd så att man slipper sitta ovanför vattnet med axlarna, sittplatser och liggplatser med mera. Utseendet bör komma i andra hand, eftersom funktionen av spabadet är det väsentliga. Ett spabad levereras som en färdig enhet, bara för en elektriker att koppla in. Man kan behöva stege eller trappor för att lätt ta sig i och ur badet. Finns som tillval när man vid köp av spabad. Även ett lock behövs för att hålla värmen. Ett termolock med en locklyftare är lätt för en person att använda. Det ska vara enkelt och lätt att ta av locket och lägga på locket, även om man är ensam.

Skötsel och underhåll

Skötseln av ett spabad är mycket enklare än för utomhuspooler. Efter varje bad ska man hälla i klor. Ge kloret minst 15 minuter på sig att verka innan man sätter på locket på sitt spabad. PH-värdet bör man kolla regelbundet, eftersom klor behöver rätt pH för att verka bra. Vattnet behöver man inte byta ut mer än två till fyra gånger per år. Badar man mer än tre gånger i veckan kan man behöva byta det lite fler gånger. Filtret som sitter i spabadet ska tvättas av en gång per månad och spabadet ska alltid vara igång, då mår det bäst. Att underhålla ett spabad är relativt billigt. Det man dock behöver är klor, pH-stickor och filter. Priset för det ligger på mellan 700 och 1500 kronor per år.

Elförbrukning

Det är svårt att exakt säga vad elförbrukningen blir, eftersom det beror på hur länge man badar, var i landet man bor och hur bra isolering spabadet har. Man kan säga att i genomsnitt förbrukar ett spabad cirka 3000 till 4000 kWh per år och det är då vid en badtemperatur på 38 grader, medeltemperatur utomhus på 7 grader och vid ett par bad i veckan.

Plats

Ett spabad ska helst placeras i lä, så att man slipper de kalla vindarna. Närhet till huset är en fördel, eftersom det då är mer lättillgängligt och okomplicerat att bara smita ut och ta sig ett bad. Spabadet ska stå på en plan yta, som till exempel på en altan eller på marksten. Det ska således aldrig placeras direkt på gräsmattan. Vill man dock placera spabadet på gräsmattan, måste man gräva ur ett par decimeter och fylla upp med krossad singel, som packas hårt. Det behövs även markisolering av något slag.