Simning och din graviditet

Under en graviditet förändras nästan allt i kvinnans kropp och den gamla myten har varit att gravida ska ta det lugnt och helst bara ligga på soffan. Idag vet vi bättre, idag är vi medvetna om att kvinnan helst ska fortsätta röra sig under hela graviditeteten för att stärka sig inför förlossningen. 

En viktig del är att inte gå upp för mycket i vikt och att träna i lagom mängd. För en del kan medicinska skäl hindra dem för att anstränga sig men majoriteten av alla gravida mår bättre och får mindre besvär om de skaffar sig en bra träningsrutin. 

Simning är perfekt träning för gravida! I vattnet är du nästan viktlös och har full rörlighet trots den buktande magen och eventuella foglossningar. Tidigare har många blivande mammor varit orolig att klor i vattnet kan skadad fostret men det finns inget som visar på att det är fallet. Det viktigaste är att bada i rent vatten som håller en bra temperatur kring 18-25 grader. Gravida borde inte bada bubbelbad då bubbelbad brukar innehålla fler bakterier som kan leda till besvärliga infektioner i slidan. 

För att vara bekväm i vattnet ska du köpa en baddräkt anpassad till gravida. En baddräkt ger mindre motstånd i vattnet än en bikini och kan baddräkten kan även agera lite stöd för större magar.

Tycker du att det är tråkigt att simma fram och tillbaka i poolen kan du gå på vattengympa istället. Många simhallar har vattengympa för gravida flera gånger under året. Under passen gör du i princip aerobics mat flytbräda och vikter och håller ett lugnare tempo än på gymmet.