Swimmingpool hemma

Att ha en Swimmingpool hemma är en dröm för många. Det finns många olika sorters pooler i olika prisklasser. Har man inte råd med den dyraste, finns det billigare varianter som man kan sätta ovanpå marken. Man kan exempelvis köpa en plastpool som man enkelt blåser upp.

Markpool

En nergrävd pool är den vanligaste typen av pool. Dock är det också den lyxigaste och dyraste varianten. Innan man börjar med poolen måste man anlita någon som gräver och fraktar bort jord och dylikt. Likaså får tomten inte luta, gör den det krävs ytterligare markarbete för att räta upp den. Man måste även kontrollera med byggnadsnämnden om man behöver marklov eller bygganmälan. En sådan pool kostar mellan 200 000 och 600 000 kronor.

Olika typer av markpool

Det finns olika varianter av nergrävda pooler, när det kommer till materialet. Vanligaste typerna är betongpool, glasfiberpool och stålpool. Det finns även pooler i mursten, trä och polystyrenblock. Betongpoolen klär man i kakel och känns väldigt lyxig, men är dock känslig mot sättningar och rörelse i marken. Glasfiberpoolen är tålig och lätt att installera, men behöver god dränering och är inget för tunga lerjordar med dålig dränering eller platser där grundvattnet är högt. Stålpoolen har en konstruktion som är flexibel, men tyvärr rostar stål med tiden. Den billigaste markpoolen är gjord av mursten, men det är ett ganska besvärligt att få den på plats. Träpoolerna är också ganska enkla att bygga, men eftersom det är trä, finns det risk för att det ruttnar. Polystyrenpoolen eller Thermopoolen isolerar mot markkyla, men konstruktionen är inte så flexibel.

Pool ovan mark

Vill man inte spendera en massa pengar på en pool, är en markpool bästa alternativet. Denna typ av pool kan bli perfekt om man redan har en upphöjd altan och kan bygga ett trädäck runt hela poolen. Då blir det nästan som en nergrävd pool, fast i altanen. Pool ovanpå marken är den enklaste att bygga av alla pooler, dock tar den stor plats på höjden. Bygglov brukar inte behövas, men man ska såklart alltid kolla med byggnadsnämnden för säkerhets skull. Priset för en sådan här pool kan ligga runt 50 000 till 200 000 kronor. Det viktiga med en pool på marken är att grunden är stabil. Poolen måste stå plant. Ramen är vanligen gjord av trä och det är vanligt att man lägger till stag och stöttor. Innerduken kallas för liner och klär poolens insida.

Underhåll

Alla pooler behöver underhåll och regelbundet rensas från löv och annat skräp som har hamnat i poolen. När man städar en pool använder man lämpligen en dammsugare tillämpad för just rengörning av pooler eller en så kallad poolrobot. En hov kan också behövas ibland. Vattnet behöver ständig filtrering och tillsättning av olika kemikalier för att inte bakterier ska börja gro i vattnet. Poolen behöver dessutom täckas över vintertid, dels för att inte djur och människor ska råka trilla i, men också för att hålla skräp borta. Det vanligaste att täcka poolen med är vinterplåtar eller ett vävt vinteröverdrag.