Nytt badrum

Ett fräscht och nytt badrum är drömmen för många med hus. Det är en stor kostnad men samtidigt ökar du värdet på ditt eget hem coh får en lyxkänsla och en plats att varva ned och bara njuta. 

Material

Nytt badrum

Börja med att fundera på vilka material du vill ha. Kakel och klinker en eviga klassisker och finns i överflöd när det kommer till storlek och färger. Du kan också välja mellan keramik, marmor, natursten, granitkeramik, terrazzo och tegel. 

Materialet bestämmer till viss del hur underlaget på golv och väggar behöver byggas, därför borde du börja med att välja vilka material du ska ha. 

Tätskikt

En av de viktigaste delarna när du renoverar badrum är tätskiktet, det som stoppar vattnet från att sprida sig till resten av huset och orsaka vattenskador. Ett tätskikt kan vara foliebaserat eller rollat. I träbjälklag godkänns endast foliebaserade tätskikt medan betonggolv och väggar kan ha rollat tätskikt. I källarutrymmen gäller lite speciella regler där du kan slippa tätskikt helt men då måste källaren vara byggd på ett speciellt sätt. 

Avstånd

Ett badrum ska ritas upp och kontrolleras för att följa alla säkerhetsanvisningar. Ett badrum delas upp i 2 zoner varav zon 1 är den känsligaste, det är där du badar eller duschar. Hela golvytan räknas som zon 1.

I våtzon 2 kan du placera möbler och eluttag. Se till att du har bra avstånd mellan toalett och möbler eller vägg, att kommoden är på rätt höjd och att uttag sitter tillräckligt långt ifrån eventuellt vattenstänk. Alla dessa regler kan så klart en hantverkare som baksidan av handen och kan guida dig genom reglerna så du får ditt drömbadrum samt uppfyller alla säkerhetsaspekter.